«دستنوشتههای آکرا» نام کتابی از نویسنده شهیر برزیلی پائولو کوئیلو (۱۹۴۷) است. این کتاب به گفته خود نویسنده رونویسی سندی است که از «آکرا» شهری خارج از سرزمین مصر یافت شده و مربوط به سال ۱۳۷۰ میلادی است. سندی که به گفته سرپرست موزه قاهره در سال ۱۹۷۴، ۱۵۵ نسخه از آن در جهان پخش شدهبود. کاشف این سند سر والتر ویلکینسون با اجازه دولت مصر، آن را به انگلستان آورد. کوئیلو که با پسر ویلکینسون دوستی دارد، در سال ۲۰۱۱ یک کپی از سند را از وی گرفته و آن را ترجمه و رونویسی میکند. این دستنوشتهها در فضایی میان واقعیت و داستان سیرمیکنند و به روایت حکیمی یونانی مشهور به کوپتا میپردازند که با مردم بیتالمقدس پیش از وقوع جنگهای صلیبی در قرن ۱۱دیدار میکند.
کووئلیو در مصاحبهای در خصوص این کتاب خود گفتهاست: تشخیص بین واقعیت و داستان نه تنها برای نویسندگان بلکه برای همگان مشکل است. ما در دورهای از اطلاعات زندگی میکنیم که معتقدیم آنها واقعیت هستند حتی زمانی که آنها نمیتوانند واقعیت باشند.
بخشی از کتاب:
مسلمانان اکنون در مسجدالاقصی گرد آمدهاند درحالیکه یهودیان در محراب داود سربازان را جمع کردهاند و مسیحیان قرار است که از بخش جنوبی شهر دفاع کنند.
بیرون از اینجا میتوانیم برجهای محاصره شهر را ببینیم، آنها را با چوبهای به دست آمده از شکستن کشتیهای دشمن ساختهاند. با توجه به حرکات دشمن، میتوانیم حدس بزنیم که آنها فردا صبح حمله خواهند کرد و خون ما را به نام پاپ یا «آزادسازی» شهر یا «اراده خداوند»، به زمین خواهند ریخت.
امروز غروب در همان میدانی که هزار سال پیش، حاکم رومی پونتیوس پیلاطُس عیسی مسیح را به عوام تسلیم کرد، گروهی از مردان و زنان از هر سنی جمع شدند تا یونانی را ببینند، همه ما او را قبطی مینامیم.
قبطی مرد عجیبی است. زمانی که نوجوان بوده از شهر محل تولدش، آتن، بیرون میآید و به دنبال پول و ماجراجویی میرود. بالاخره زمانی که داشته از گرسنگی میمرده، به دروازههای شهر ما میرسد. مردم او را با مهربانی میپذیرند و او تصمیم میگیرد از ادامه گشت و گذار دست بردارد و در اینجا بماند.